Monday 21 April 2014

Οι επικίνδυνες συμπεριφορές στο σεξ

Thanks for the gif Valentin (http://gifmovie.tumblr.com/)


Υπάρχει στην Αθήνα - και σε κάποιες  περιοχές της Ελλάδας -  ένα κέντρο  ( http://athcheckpoint.gr/) όπου μπορείς δωρεάν να κλείσεις ραντεβού και μέσα σε 2-3 λεπτά να περάσεις - ή όχι - το τεστ για τα αντισώματα του HIV. Τα 3 λεπτά διαρκούν στην πραγματικότητα μία ώρα όμως, επειδή το θέμα του AIDS είναι τόσο σκιώδες, τόσο βαρύ που είναι απαραίτητη μια συζήτηση για τις πρακτικές της σεξουαλικής μας ζωής και πως θα προλάβουμε την επαφή με το ιικό φορτίο κάποιου συντρόφου που δεν γνωρίζουμε αν είναι φορέας ή όχι.


Η διαδικασία ξεκινά με μια συζήτηση για το τί είναι AIDS & HIV, και ποια είναι η διαφορά. Μιλάμε για τις πρακτικές στο σεξ που ενδέχεται να είναι επικίνδυνες και ο συνομιλητής μας από το κέντρο εξέτασης τις αξιολογεί ανάλογα με τον βαθμό πιθανότητας μετάδοσης και με την ποσότητα μεταφοράς τυχόν ιικού φορτίου. Προς το τέλος, γίνεται το τεστ με τη λήψη μιας σταγόνας αίματος από το δάχτυλό μας που ο συνομιλητής το διαλύει σε ένα άλλο υγρό. Ανάλογα με το χρώμα που γίνεται το υγρό αυτό, μας ανακοινώνει αν έχουμε έρθει σε επαφή με τον ιό ή όχι. Στο τέλος συζητάμε για τυχόν απορίες που αφορούν τις σεξουαλικές μας πρακτικές και μας δίνει μία δέσμη προφυλακτικών.  

Ουδείς αναμάρτητος -  για να πάρω θάρρος να μιλήσω για τις δικές  μου αμαρτίες. Στην αρχή - και όχι μόνο - της σεξουαλικά ενεργής μας μας ζωής κάνουμε ανεύθυνες επιλογές: από το πιο γνωστό της μη χρήσης προφυλακτικού, μέχρι άλλες πιο επικίνδυνες πρακτικές τις οποίες πληροφορήθηκα μόλις στη δύση της δεκαετίας των είκοσι, σχεδόν δέκα χρόνια αφού γνώρισα το σεξ. Οι λόγοι, στην περίπτωσή μου, ήταν ποικίλοι. Στην αρχή ήταν επειδή τον είχα ερωτευτεί και δεν πίστευα ότι θα χωρίσουμε. Με τον δεύτερο ήταν επειδή με πήρε μισο-αναίσθητη και ενώ του έλεγα όχι. Ο τρίτος ήταν επειδή ήμασταν σε σχέση και επειδή - και με αυτόν - δεν θα χωρίζαμε ποτέ. Όταν χωρίσαμε, ήρθε ο επόμενος με τον οποίο - όντως και θα παντρευόμασταν, άρα -  δεν θα χωρίζαμε ποτέ. Όταν χωρίσαμε και με αυτόν, ο επόμενος ένοιωθε ευνουχισμένος από την χειραφετημένη φύση μου και δεν του σηκωνόταν αν δεν βγάζαμε το προφυλακτικό. Και κάπως μεταξύ προσεχτικής συμπεριφοράς και κάβλας, άλλαξα κάποιους συντρόφους, πότε με, πότε χωρίς προφυλάξεις. 

Ούτε μια φορά δεν συζήτησα με τον κάθε σύντροφό μου από όσους ανέφερα την ασφάλειά μας, δηλαδή να προχωρήσουμε σε πρακτικές τέτοιες αφού εξεταστούμε για τον ακατονόμαστο ιό. Μάλιστα, αν στις πιέσεις κάποιες φορές αντέδρασα και κέρδισα την μάχη του προφυλακτικού, ήταν επειδή ευτελίστηκα με το να στρέψω τη συζήτηση στην δική τους ασφάλεια : "μη με εμπιστεύεσαι, έλα να βάλουμε προφυλακτικό σε παρακαλώ".  

Στην εξέταση - συζήτηση, πίσω στο κέντρο, είχα άγχος όταν έφτασε η ώρα της αλήθειας. Ο μόνος λόγος όμως που βρήκα την δύναμη να αντιμετωπίσω τις ενοχές του παρελθόντος ήταν ακριβώς αυτό: ότι οι ίδιες οι ενοχές έχουν μια δυναμική στο κύτταρο μας -  μας κάνουν να πιστέψουμε ψυχή τε και σώματι ότι έχουμε λόγο να είμαστε μη υγιείς. Το AIDS είναι η ασθένεια των ενοχών, όπως και ο καρκίνος είναι ασθένεια - αμιγώς πολλές φορές-  ψυχογενής.  Ήξερα ότι χρειάζομαι ψυχολογική υποστήριξη άμεση σε περίπτωση που το τρίλεπτο τεστ αποδείκνυε ότι στο αίμα μου βρίσκονται αντισώματα. Ήδη μέσα στο κεφάλι μου έπαιζε μια σκηνή όπου εισέρχομαι σε αφύλαχτη σιδηροδρομική διάβαση με το τραίνο να βουίζει και να κορνάρει για να κάνω άκρη. Και η ομάδα του κέντρου εξέτασης με αντιμετώπισε με ευαισθησία, χωρίς ίχνος κριτικής, με σεβασμό, με μια ήπια δόση πραγματικότητας.  

Όταν στην αρχή μιλήσαμε αναλυτικά για το πώς μεταφέρεται το ιικό φορτίο, σε συνάρτηση με τις δικές μου σεξουαλικές πρακτικές, συνειδητοποίησα ότι ήμουν σχεδόν τυφλή σε σχέση με το θέμα. Έμαθα ότι και ο στοματικός έρωτας χρειάζεται προσοχή: είναι προτιμότερο να μην έρθουμε σε επαφή με το σπέρμα - τα προσπερματικά υγρά είναι φτωχά και δεν θεωρούνται τόσο επικίνδυνα. Αν θέλουμε να εκσπερματώσει ο σύντροφός μας πάνω μας, πρέπει να αποφεύγουμε την επαφή με τα μάτια - μέσα από τα μάτια είναι άμεση η μεταφορά τυχόν ιικού φορτίου στο αίμα μας. Αν θέλουμε να εκπσερματώσει ο σύντροφός μας στο στόμα μας, καλό είναι  να μην έχουμε βουρτσίσει τα δόντια μιας 30 λεπτά πριν και να μην τα βουρτσίσουμε για 30 λεπτά μετά, ώστε να αποφύγουμε την περίοδο που το σάλιο δεν σχηματίζει το προστατευτικό του στρώμα. Αν έχουμε θέματα ουλίτιδας, θα πρέπει να αποφεύγουμε την εκσπερμάτωση μέσα στο στόμα γενικά, και -άκουσον άκουσον - είμαστε σε σχετικά μικρότερο κίνδυνο αν γίνει κατάπωση του σπέρματος (εφόσον δεν έχουμε θέματα με το στομάχι), μιας και τα γαστρικά υγρά καταστρέφουν ό,τι "βρέξει και κατεβάσει" ο οργανισμός μας. Προσοχή, όμως, γιατί η κατάσταση αντιστρέφεται και ο δείκτης επικινδυνότητας πιάνει κόκκινο αν η εκσπερμάτωση γίνει χωρίς προφυλάξεις κατακόρυφα ανάποδα, δηλαδή μέσα στον κόλπο της γυναίκας. Όλα αυτά, σε περίπτωση που ο άντρας δεν έχει κάποια πληγή στο σημείο αυτό στο σώμα του - αν δούμε κάτι, καλύτερα να το ντύσουμε να μην κρυώνει.

Ο λόγος που ξεγυμνώνω το παρελθόν μου είναι επειδή μόλις μου ανακοινώθηκε το καλό αποτέλεσμα, δεν ηρέμησα καθόλου, η καρδιά μου συνέχισε να χτυπάει για ακόμα 10 λεπτά σα να ήταν έτοιμη να σπάσει. Καμία ανακούφιση δεν ένοιωσα γιατί το βάρος του φόβου της εξέτασης είχε γίνει τόσο έντονο που ήταν αυτό στο οποίο ακόμα ήμουν θετική. Φυσικά, μόλις άρχισα να συνειδητοποιώ ότι "την γλίτωσα", σκέφτηκα ότι θέλω να γίνει γνωστό ότι μπορούμε να εξεταζόμαστε τακτικά, να προσέχουμε και να προφυλάσσουμε τον εαυτό μας από την αφέλεια της κάβλας.

Άντρες, γυναίκες, γκει, μπαι, λεσβίες: για όσους δεν πρόσεξαν, και για όσους δεν πρόλαβαν να εξεταστούν. 

No comments:

Post a Comment