Wednesday 8 August 2012

Κριτική στην κριτική


Thanks for the gif Valentin (http://gifmovie.tumblr.com/)
Παρακολουθώ τις ανεξάρτητες πηγές, μετά κριτικής σκέψης και περισυλλογής. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρακολουθώ τις συζητήσεις περί Χρυσής Αυγής καθώς την θεωρώ ακραίο, βίαιο και μισογύνικο κομματικό μόρφωμα και κάθε αφορμή για ντιμπέιτ έχει σαφώς ιδιαίτερο ζουμί για  το συνοθύλευμα αντιφατικών επιχειρημάτων των πλευρών. 
Όμως, συγνώμη, Πύρινε Λόγιε, διαφωνώ με την κριτική σου στις δηλωσεις του εκπροσώπου Τύπου της Χρυσής Αυγής στα εξης σημεία:

" οι πολύτεκνοι, (...) έκαναν όνειρα για ...βόλτες στην Αθήνα με γυαλιστερά αμάξια συν γυναιξί και τέκνοις". Μάλλον αγνοείτε τι εστί πολύτεκνος στην Ελλάδα. Πώς είναι να φροντίζεις για ρούχα, φαγητό, μόρφωση, χαρτζιλίκι επί τέσσερα, ακόμα και επί τρία, για να μην αναφερθώ στους υπερπολύτεκνους. Γι ' αυτό και δεν αναγνωρίζετε τη σημασία που έχει στην ζωή της πολύτεκνης οικογένειας ένα καλό αυτοκίνητο ώστε να μεταβαίνουν όλοι ως οικογένεια και με άνεση. Ως τέκνο πολύτεκνης οικογένειας, έχω στερηθεί την στήριξη της πολιτείας και γνωρίζω πως σίγουρα οι πολύτεκνοι δεν κάνουν όνειρα για γυαλιστερά αμάξια όπως πιστεύετε. 

"αυτόκλητοι "προστάτες" των γιαγιάδων που πάνε στα ΑΤΜ για τις συντάξεις τους και οι ...συγχρονοι Ρομπέν των Δασών που ...μοιράζουν τρόφιμα με ξένα κόλυβα, δηλ. με τα χρήματα του ίδιου του λαού για να φανούν αρεστοί και φιλόπονοι". Αν μη τι άλλο, οι αυτόκλητοι αυτοί προστάτες ζουν δίπλα στις γιαγιάδες και τους παππούδες που ως πιο ευάλωτοι πέφτουν -πολύ συχνά δυστυχώς και η καρδούλα μου το ξέρει - θύματα ληστειών, διαρρήξεων και βίας. Δεν κοιτούν από μακριά και αερολογούν περί "αστυνομικού της γειτονιάς", ούτε ξοδεύουν τα λεφτά του λαού σε φυλλάδια και μάρκετινγκ.

"Εν ολίγοις τα οχήματα θα χρησιμοποιηθούν μεν σε κομματικές δραστηριότητες, αλλά για...κοινωνική αλληλεγγύη δε". Αν αποφασίσουν να τα χρησιμοποιήσουν για την μετάβαση, για παράδειγμα, φίλων του κόμματός τους σε δικές τους δραστηριώτητες όπως είναι μια συγκέντρωση, είναι σαφώς πιο ευαίσθητοι κοινωνικά και πιο money wise από τα μεγάλα κόμματα που νοικιάζουν πούλμαν για να μεταφέρου τους ψηφοφόρους τους στα εκλογικά τους κέντρα, με λεφτά του κρατικού προυπολογισμού και από δάνεια τραπεζών όπως η ΑΤΕ (που μετά την πτωχεύουν και τέλος καλό - όλα καλά).

"σ΄αυτόν τον τόπο, που ευτύχησε να γεννήσει έναν Περικλή, έναν Λεωνίδα, έναν Θεμιστοκλή, έναν Αριστείδη, έναν Αριστοτέλη". Το επιχείρημα που εστιάζεται γύρω από τον Χρυσό Αιώνα και την Κλασσική αρχαιότητα είναι εξωφρενικά υποτιμητικό για τη νοημοσύνη μας ως λαός.  Ας μάθουμε να μιλάμε περισσότερο για τους υπέροχους πρόσφατους μουσικούς μας, τον Θεοδωράκη, Χατζιδάκη, Σπανό και όποιον ξεχνάω. Ας αναφέρουμε την ανεπανάληπτη αίσθηση του ωραίου που βλέπουμε στην αρχιτεκτονική των Κυκλάδων. Ας αναφερόμαστε πιο συχνά στην πολυτάραχη σύγχρονη ιστορία απ'την οποία μπορούμε να πονούμε και να περηφανευόμαστε παράλληλα. Ας θυμόμαστε πόσο σημαντική είναι η ελληνική γλώσσα απ'την οποία ένα τεράστιο ποσοστό των λιμάτων των Λατινογενών γλώσσεων αντλεί δάνεια. Ας σταματήσουμε να περηφανευόμαστε ότι είμαστε απόγονοι αυτών των σπουδαίων αντρών και ας πούμε πως συνδεεται το πνεύμα μας με αυτούς, παρά τις κακουχίες των 25 αιώνων.

"Αφού καταντήσαμε να ανεχόμαστε μια ολόκληρη συμμορία γκαγκστερ να ...παριστάνουν τους προστάτες, τους ...φιλόπονους και τους ...πατριώτες, εμπαίζοντας με αυτόν τον τρόπο συνανθρώπους μας που έχουν αμέριστη ανάγκη ή είναι χαμηλού επιπέδου, τότε δε ξέρω αν υπάρχει ακόμη σωτηρία"
Παρά το  ότι διαφαίνεται ότι έχουμε να κάνουμε με το χτίσιμο της εικόνας της Χρυσής Αυγής ως προστάτης των αδυνάτων, όπως σωστά λέτε, το οποίο ασφαλώς είναι τακτική επικοινωνιακή, αυτό καθόλου δεν αναιρεί το γεγονός πως αυτοί οι άγροίκοι κάνουν περισσότερο κοινωνικό έργο από τους μιζαδόρους της υπόλοιπης πολιτικής.

"Εναν Ελληνα αληθινό μωρέ! " 
Τι σημαίνει αλήθεια, αληθινός Έλληνας; Αναρωτιέμαι τί είδους αρετές τον χαρακτηρίζουν με αυτές τις παραινέσεις. 
Αν είμαστε ήπιοι και μετριοπαθείς, είμαστε πρόβατα. Αν είμαστε αντιδραστικοί, είμαστε τεμπέληδες, αναρχικοί ή συντεχνίες. Αν αγαπούμε την Ελλάδα, μας κατηγορούν οι κυνικοί για πατριωτισμό, αν είμαστε ρεαλιστές σχετικά με την ανάγνωση της Ιστορίας - χωρίς ωστόσο να μιλούμε για ... συνωστισμό το λιμάνι της Σμύρνης - είμαστε πουλημένοι. Αν σεβόμαστε τα ανθρώπινα δικαιώματα κάθε ταλαίπωρης ψυχής, είτε είναι λαθρομετανάστης, είτε εκδιδόμενο πρόσωπου που υφίσταται εξευτελισμό με την δημοσιοποίηση των στοιχείων του στα μέσα, "τότε, ας τους πάρουμε σπίτια μας!"*. Ενώ αν μας ενοχλεί η εγκληματικότητα και η ξένη και συντηριτική κουλτούρα τους, είμαστε Χρυσαυγίτες.

Κανείς δεν είναι ευχαριστημένος με κανένα στοιχείο της σύγχρονης Ελληνικότητας, έχουμε πιστέψει την προπαγάνδα των κυρίαρχων μέσων περί κατωτερότητάς μας. Και ενώ οι εθνικιστικές κορώνες εξυπηρετούν έναν σκοπό, να μας χαιδεύουν τα αυτιά, θεωρώ πως περισσότερο μας βλάπτουν γιατί κρύβουν την βαθειά ανασφάλειά μας και την ανάγκη μας να καλύψουμε το κενό της δημιουργικότητάς μας, της α-περηφάνιας και της απουσίας του αισθήματος δικαιοσύνης μέσα μας. 

* Για τους καχύποπτους να πως πως "τους έχω σπίτι μου" = Ζω στο κέντρο, εκεί στην Πλατεία Ανεξαρτησίας, γνωστή και ως Βάθη.

No comments:

Post a Comment